De olika sätten att spela på trav
När du spelar på trav kan du välja mellan följande alternativ:
- Poolspel
- Fasta odds
- Rörliga odds
Poolspel innebär att alla insatser samlas i en stor pott. Exempel är V64, V75 och V86. Sedan tar ATG en viss procent och spelare med 5, 6 eller 7 rätt delar på huvuddelen. En fördel med poolspel är att vinsterna kan bli enorma. Inom V75 har vinster på över 67 miljoner kronor delats ut.
Spelar du på rörliga odds bör du vara medveten om att oddset förändras ända fram till spelstopp. Det beror på spelarmönstret och kan innebära att en häst som värmer upp fint får mer spel och oddset sjunker. Hos ATG spelar du till rörliga odds. Fasta odds innebär istället att du får det odds som gäller när spelet läggs. Det brukar innebära en fördel för pålästa spelare och är den vanliga spelformen hos spelbolag med svensk spellicens som erbjuder betting på trav.
Viktiga travtermer att ha koll på
Framför allt som nybörjare bör du lägga vikt vid att lära dig olika vanliga termer. Då blir det lättare att hänga med i experternas diskussioner och även mer givande att följa travloppen. Här följer ett litet axplock:
- Galopp - Travhästen får inte galoppera och sker det mer än 150 m i sträck, fler än tre gånger i loppet eller på upploppet, blir den omedelbart diskvalificerad.
- Aktion - Med hästens aktion menar man hur den rör sig. Ett tränat öga kan se om den har ont, upplever problem med underlaget osv. Hästar har en viss dagsform precis som idrottare.
- Distanser - I Sverige brukar travlopp gå över distanserna 1640 m, 2140 m och 2640 m. Ibland förekommer också 3140 m. Elitloppet är speciellt eftersom det använder distansen 1 engelsk mile eller 1609 m.
- Huvudlag - Travhästen kan ha olika huvudlag för att bli mer fokuserad. Ett vanligt alternativ är helstängt huvudlag med skygglappar så att hästen endast kan se framåt. I norskt huvudlag sitter skygglapparna upp mot öronen, sedan kan kusken fälla ner dem med ett snöre när hästen behöver tända till.
Tips när du spelar på trav
Det lönar sig att lägga tid på förberedelser om du vill öka chanserna att nå framgång. Ett gott råd är att analysera följande faktorer:
- Tidigare resultat
- Hästens odds
- Startspår
- Utrustning
- Travbana
Tidigare resultat
Innan du satsar på en häst bör du kontrollera hur den presterat i tävlingarna innan. Om den inte ens varit nära topp 3, måste du sitta inne på riktigt bra information för att spela på den som vinnare. Samtidigt kan det vara andra saker som spelar in, till exempel att kusken gjort stora misstag och inte fått ut hästens fulla potential. Spelare brukar titta mycket på tidigare resultat och ett av de bästa verktygen är ATG:s lopparkiv.
Hästens odds
Oddsen är kanske allra mest intressanta och brukar hänga ihop med föregående punkt. Hästar med massvis av topplaceringar är onekligen i bra form och blir storfavoriter. När alla spelare och spelbolag tror starkt på en häst, får den dessvärre riktigt låga odds. Vad du bör försöka hitta är istället oddsen som är värda att spela på. Stirra dig inte blind på favoriter, utan de riktigt bra oddsen kommer du hitta på underskattade hästar. Det kan till exempel vara en häst som är på väg att slå igenom och när som helst kommer ta nästa steg i sin utveckling.
Startspår
Hästar kommer starta från antingen framspår eller bakspår. Med framspår menas spår 1 till 8 och med bakspår menas spår 9 till 15. I normala fall brukar framspår ge en viss fördel. Hästar kan få en enklare resa och slippa bli instängda. Det hänger dock på att de är startsnabba. Är de långsamma i starten kan de fortfarande bli instängda och inte utnyttja ett bra startspår. Mycket beror på hästarnas olika egenskaper. Det är något som du kan lära dig över tid och genom att lyssna på vad experterna säger om olika hästar.
Utrustning
Som spelare bör du framför allt uppmärksamma när en häst gör förändringar i sin utrustning. Några exempel är att tävla med jänkarvagn eller barfota. Risken finns att hästen vantrivs med ny utrustning och kanske inte känner sig i balans. I så fall ökar risken att hästen börjar galoppera. Vissa gånger är inte ens tränaren helt säker på hur hästen kommer agera. Viss information går att hitta online. Andra gånger får du förlita dig på intervjuer eller reportage med tränare.
Travbana
I Sverige finns överraskande många olika travbanor och även om distansen är standardiserad, finns vissa skillnader i bland annat banunderlag. Professionella travspelare brukar gå igenom hur olika hästar har presterat på olika travbanor och dra slutsatser utifrån det. Hur lång resa hästen måste göra brukar också spela in. Den sydligaste travbanan finns i Malmö och den nordligaste i Boden. Å andra sidan kan det vara ett gott tecken om en tränare anmäler hästen för en tävling långt bort. Det kan tyda på att den är i kanonform.
Betting på trav - Satsa på rätt hästar och vinn stort
Många svenskar spelar på trav och det är en spelform som verkligen belönar kunskap. Här kan du lära dig mer om att spela på trav och få några bra tips.